Žebříčky Přehledy

Srovnání předplacených karet - co za ně zaplatíte, kolik stojí výběr z bankomatu?


8.3.2016  |  Zdeněk Bubák, Veronika Dusová

Předplacené karty na českém trhu provozuje z bank pouze ČSOB, a to Cool kartu, COOP kartu, MYUNICARD a Napku, a Česká spořitelna, která stojí za službou Biip a Blesk peněženkou. Jako první se v Česku v září 2014 objevila předplacená karta MoneyPolo VISA Card, která je značkou britské finanční skupiny Mayzus Financial Services. Poslední novinkou je karta Freepay od společnosti Prepaid Solutions.



K předplacené kartě nepotřebujete běžný účet a neutratíte více než nabitou částku



Předplacené platební karty jsou na českém trhu stále oblíbenější a zájem o ně roste. První předplacená platební karta se v ČR objevila v roce 2014. V polovině roku 2015 bylo podle statistik Sdružení pro bankovní karty evidováno 25 523 vydaných předplacených karet (nárůst od poloviny roku 2014 o téměř 24 tisíc).

Hlavní výhodou předplacených karet je skutečnost, že nejsou vázány na bankovní účet a dovolují vyčerpat jen částku, která je na kartě dobita. Nejvíce jsou využívány na výplatu kapesného pro děti, pro rodinné rozpočtování i pro placení na internetu. Bohužel výše poplatků za jednotlivé operace a transakce hovoří v neprospěch těchto karet.


I když jsou hlavními uživateli předplacených karet dospělé osoby, jsou vhodné i pro děti nebo pro mládež, třeba jako karta na kapesné.

Poslední novinkou na trhu je karta Freepay



Nedávno na trh uvedla novou dobíjecí platební kartu Freepay společnost Prepaid Solutions. Karta umožňuje kontrolu útrat, zabezpečené platby na internetu nebo výběry z bankomatů. K jejímu užívání není zapotřebí mít zřízený bankovní účet. Karta je akceptována v celé síti MasterCard. Společnost Prepaid Solutions je registrovaná u ČNB jako vydavatel elektronických peněz malého rozsahu. Partnerskou bankou společnosti Prepaid Solutions, která má přímý smluvní vztah s MasterCard, je IDT Financial Services Limited.

Předplacenou kartu Freepay je možné pořídit v kamenném obchodě, a to pouze na jednom prodejním místě v Praze nebo online. Její kupní cena je 169 Kč. Zájemcům bude doručena do 3 pracovních dnů, a to buď přímo domů, nebo na dobírku prostřednictvím České pošty.

Jaká je nabídka předplacených karet a kolik stojí?



Nabídka předplacených platebních karet se na českém trhu neustále rozšiřuje. Mezi nejaktivnější banky, které se podílí na přípravě a vydávání předplacených karet, patří ČSOB s Cool kartouCOOP kartou, MYUNICAD provozovanou se společností Mobile2Card, a Napkou, která funguje ve spolupráci se společností Rockaway, a Česká spořitelna se službou Biip a Blesk peněženkou, na které se podílí se společností Czech News Center vydávající deník Blesk.

Porovnání vybraných parametrů a poplatků:



Parametr FreePay Cool karta COOP karta Napka MYUNICARD Biip Blesk peněženka
Kupní cena 169 Kč 99 Kč 129 Kč/4 900 bodů + 69 Kč*  150 Kč** 120 Kč 200 Kč 125 Kč
Vedení karty 69 Kč/měs. zdarma zdarma zdarma zdarma zdarma zdarma
Nabití karty 20 Kč + 1,5% vkladem/ převodem/ jinou kartou
zdarma jinou kartou Freepay
0 Kč  bank. převodem  nebo prostř. platební brány 5 Kč vkladem v provozovně distributora
1,5%, min. 5 Kč bezhotovost. v provozovně distributora
25 Kč platební brána
10 Kč z BÚ
2% z částky platební brána
25 Kč z BÚ
1,5%, min. 5 Kč vkladem v provozovně distributora
1,5%, min. 5 Kč bezhotovost. v provozovně distributora
25 Kč platební brána
25 Kč z BÚ
0 Kč bank. převodem
25 Kč na Sazka terminálu
15 Kč jinou plat. kartou
25 Kč na Sazka terminálu/ bankovním převodem/ z jiné plat. karty prostřed. internetové samoobsluhy Blesk peněž.
Výběr z bankomatu domácí 35 Kč – všechny ATM 6 Kč – ČSOB
35 Kč – ostatní ATM
20 Kč – ČSOB
29 Kč – ostatní ATM
20 Kč – ČSOB
30 Kč – jiný ATM
29 Kč – ČSOB
29 Kč – jiný ATM
0 Kč – ČS
29 Kč – ostatní ATM
30 Kč (aktivace výběrů z ATM 25 Kč)
Výběr z bankomatu zahraniční 120 Kč + 2% z částky výběru 6 Kč – ČSOB v SR
100 Kč – ostaní ATM
10 Kč + 2,5% z částky výběru 25 Kč + 2,5% z částky výběru 10 Kč + 2,5% z částky výběru nelze nelze
Platba u obchodníka zdarma zdarma zdarma zdarma zdarma v ČR
10 Kč + 2,5 % v zahraničí
zdarma zdarma
Měsíční poplatek za neaktivní kartu 49 Kč (po 6 měs. neaktivity) 0 Kč (po 12 měs. neaktivity) 30 Kč (po 6 měs. neaktivity) 30 Kč (po 3 měs. neaktivity) 30 Kč (po 2 měs. neaktivity) 39 Kč (po 6 měs. neaktivity)  39 Kč (po 12 měs. neaktivity)
Dostupnost získání karty všichni jen klienti ČSOB/Ery všichni všichni všichni všichni všichni
Zdroj: Scott & Rose
* COOP karta – kupní cena karty je buď 129 Kč nebo 4 900 dobrých bodů nasbíraných v družstevních prodejnách COOP a doplatek 69 Kč.
** Napka – kupní cena 150 Kč – platební karta je již nabitá na 50 Kč.

Rozdíly mezi kartami jsou zřejmé z výše uvedené tabulky. Karty se liší cenou pořízení, ale i poplatem za nečinnost. Některé karty umožňují výběry z bankomatu v zahraničí, jiné ne.


Žebříčky a přehledy:

Zatím jsou ve vydávání předplacených karet aktivní jen dvě banky - ČSOB a Česká spořitelna. Ostatní bankovní společnosti předplacené platební karty zatím nenabízejí. Některé z nich ale o možnosti jejich vydávání přemýšlejí. Uvidíme, která další banka s předplacenou kartou v budoucnu přijde.






Související články:



Zpět


   domů   |   zobrazit plnou verzi
© 2023 Scott & Rose, spol. s r.o.